Süssön karácsonyi süteményeket és arassa le a babérokat!
A helyiségek dekorálása mellett fordítson figyelmet az ünnepi sütemények stílusos formában történő elkészítésére is.
A szilikon sütőformákat változatosan használhatjuk.
Készíthetünk benne fűszervajat, bon bont, muffint, piskótát.
A desszertek mellett használhatjuk pástétomok, vagdaltak készítésénél és húsok vagy sós sütemények sütésénél is.
Sőt a szappankészítők és gyertyaöntők is előszeretettel választanak szilikon formát.
A szilikon sütőformák népszerűségének titka, hogy nagy a hőállóságuk és rugalmasak.
- Hőálló
- Könnyen mosható
- Akasztólyukkal
Használati tanácsok:
- Az üres szilikon formát tegyük a sütőrácsra vagy tepsire, mielőtt beletennénk a tésztát, mert az anyaga lágy és így könnyen kiborulhat belőle a töltelék
- Sütés előtt kenjük ki kevés zsiradékkal
- Ha hűtött ételt készítünk, akkor előtte hideg vízzel öblítsük ki
- Védjük a szilikon formánkat a közvetlen hőhatástól, azaz ne érintkezzen nyílt lánggal
- A szilikon formába késsel vagy éles eszközzel soha ne vágjunk, mert megsérülhet. Érdemes szeletelés előtt kiborítani a süteményt a formából és csak ezt követően felszelni
- A szilikon sütőformából akkor lehet a legszebben kivenni a desszertet, ha sütés után megvárjuk, hogy teljesen kihűljön a formában
Első használat előtt:
Első használat előtt a szilikon sütőformát alaposan mossuk el meleg mosószeres vízzel, töröljük szárazra és kenjük ki bőségesen zsiradékkal.
Erre legközelebb már csak akkor lesz szükség, ha a forma nagyon kiszáradna.
A szilikon sütőformák tisztítása:
- A szilikon formák könnyen tisztíthatóak. Érdemes őket kézzel elmosni, mert így marad bennük minimális mennyiségű zsiradék, nem száradnak ki.
- Tisztításhoz ne használjunk dörzsi szivacsot vagy maró hatású tisztítószert.
- A forma sütés következtében bekövetkező színvesztése a használatot nem befolyásolja.
- Mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletet (-40 ºC és 230ºC) jól bírják. Sütésre és fagyasztásra egyaránt jól használhatjuk őket.