A bambuszpároló használatát a következő okokból tartjuk rendkívül előnyösnek:
- Az alapanyagok megőrzik színüket, mely előnyös tulajdonság,
ha a tálalásra és szép küllemre is komoly hangsúlyt akarunk fektetni.
- A zöldségek nem fonnyadnak össze, megmarad kellemes és roppanós állaguk.
- Az alábbi zöldségek különösen finomak bambuszpárolóban elkészítve:
újkrumpli, édesburgonya, brokkoli, karfiol, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, spárga, cukkini, padlizsán, tök, zöldbab, hagyma.
- A bambuszpároló nem csak zöldségek párolására használható. Készíthetünk halakat (különösen lazacot, pontypatkókat, vagy bármilyen más édes- vagy sósvízi halakat),
vékonyra szelt, laza rostozatú húsokat (pl.: csirke, pulyka),
tofut, tésztaételeket (pl.: kínai gőzgombóc, ázsiai tekercs).
- Ha több bambuszpárolóval rendelkezünk, akkor egy tornyot építve egyszerre is készíthetőek különböző ételek.
Hogyan kell használni a bambuszpárolót?
A bambuszpárolóhoz minden esetben szükségünk van egy nagyobb lábasra, amelybe annyi vizet tegyünk,
hogy ha a kosarat ráillesztjük a peremére, akkor buzogva se érje el a víz a pároló alját.
Az is fontos szempont, hogy a párolókosár jól illeszkedjen az edényhez, stabilan álljon rajta.
A vizet viszonylag nagy lángon forraljuk. Ha elpárolog, pótoljuk a mennyiséget.
Használat előtt célszerű hideg vízzel átöblíteni, hogy eltüntessük a port a felületéről.
Valamint használat után is csak vízzel öblítsük át, esetleg forró vízzel és súroló kefével, de semmiképp se használjunk vegyszereket,
mert tönkre tehetik a bambusz anyagát!
Tárolására legalkalmasabb, ha jól szellőző helyiségben szabadon, például egy polcon tároljuk.
Semmiképp se csomagoljuk el vizes állapotban, mert könnyen bepenészedhet!
Ha intenzívebb ízeket akarunk kihozni az ételekből, akkor a használjunk fűszeres vizet a párologtatáshoz!
Az így fűszerezett étel nem csak felületén lesz ízletes, mivel a fűszeres gőz teljesen átjárja majd az ételt.
A bambusz pároló mérete: Ø 20x13,5 cm